Tandheelkunde

Tandplak en tandsteen

Elke hond (elk ras) heeft in principe hetzelfde gebit, toch kan het er op het oog anders uitzien bij elk ras. Vaak zie je bij rassen met een korte snuit (Bijvoorbeeld: De Mopshond, Boxer en de Franse Bulldog) er ruimte tekort kan komen voor alle tanden en kiezen waardoor de elementen scheef kunnen gaan staan.

Waar bestaat een normaal honden gebit uit?

Een hondengebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden en 26 kiezen. Een pup begint met een melk gebit en zal bij een leeftijd van ongeveer 3 maanden beginnen met wisselen naar het blijvend gebit.

Een hondengebit en de meest voorkomende problemen.

Veel voorkomende problemen bij de hond zijn:

  • Tandplak en/of tandsteen.
  • Afwijkende stand van de elementen; bijvoorbeeld onder of overbeet.
  • Afgebroken elementen
  • Persisterende elementen; bijvoorbeeld dubbele hoektanden.

Door regelmatig het gebit te laten contoleren door een dierenarts, bij voorkeur 2x per jaar, kunnen de meeste problemen op tijd worden opgelost. Bijvoorbeeld door een gebitsreiniging.

Hoe voorkomt u gebitsproblemen bij uw hond?

Wij verkopen meerdere producten om de mondverzorging van uw hond zo makkelijk mogelijk te maken.

In eerste instantie raden wij altijd aan om vanaf jonge leeftijd uw hond te laten wennen aan tandenpoetsen. Wist u dat wij ook consulten aanbieden bij een paraveterinair om het tandenpoetsen te oefenen? Laat uw hond het tandenpoetsen niet toe? Dan hebben wij ook nog andere alternatieven, vraag hiernaar bij de balie voor het beste advies.

Ultrasone gebitsreining bij Dierenarts Vathorst dierenkliniek in Vathorst.
Terug naar behandelingen en onderzoek